Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2016 21:08 - Дончева иска нова концертна зала в София, може в Царските конюшни
Автор: vilinews Категория: Политика   
Прочетен: 241 Коментари: 0 Гласове:
0



image
Да се построи нова концертна зала в София, призова кандидатът за президент от коалиция “Движение 21-НДСВ” Татяна Дончева, която събра представители на културните среди на дискусия. “Култура и образование в България - време за Възраждане” - под този наслов мина разговорът навръх Деня на будителите 1 ноември, пише "24 часа".

 

Шефът на Класик ФМ радио Васил Димитров разказа, че единствената зала е “България”, също построена след гражданска инициатива. Само че през 1937 г., когато тя се появява, жителите на София са били едва 300 000. Според Дончева и Димитров новата концертна зала може да е в така наречените Царски конюшни, като фасадата ѝ се запази автентична.

Димитров поздрави Дончева, че само в нейната кампания се говори за култура. Същото направи и проф. Диляна Мичева от НАТФИЗ, която обясни, че у нас сериозната култура не стига до финансиране. “Стигнахме дотам да закриваме Старозагорската опера”, огорчена е професорката. Тя била толкова разочарована, че в един момент си “заровила главата”, но само докато разбрала, че кандидат-президент е Дончева. “Няма да позволим да ни шибат с камшици”, зарече се обнадеждена проф. Мичева. Думата “култура” означава облагородяване на земята, напомни по време на дискусията друг преподавател в НАТФИЗ - проф. Румен Рачев.

Дончева даде пример какъв мотор за духа на нацията е бил Стоян Омарчевски - министър в правителството на Стамболийски, дал старт включително на операта. “Нацията ни има нужда от събуждане. Има хора, които разбират и от политика, и от култура. Дано културата победи физкултурата”, пожела Дончева. Тя подчерта, че ролята на интелигенцията е не толкова да ходи по протести и да хленчи, а да оглави нацията, като върши същинската си работа. “Обещавам, ако стана президент, да не искам златна лира за принос към българската музика, защото да попосвирваш на някакъв инструмент, е въпрос на обща култура. А не да използваме власта си, за да получим титла - почетен член на Съюза на художниците или футболист на годината”, отсече Дончева. Тя е категорична, че при визитите си навън президентът не трябва да води бизнес делегация - това е работа на премиера. Държавният глава трябва да пътува с културни делегации, а за да стане така, трябва да познава творците, отсече Дончева.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vilinews
Категория: Други
Прочетен: 315641
Постинги: 1358
Коментари: 72
Гласове: 56
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930