Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2016 18:55 - САМО В VILINEWS! Ванга е помагала на хората и след смъртта си
Автор: vilinews Категория: Лични дневници   
Прочетен: 231 Коментари: 0 Гласове:
0



image
Хиляди българи все още вярват в силата на Ванга. Te се стичат към местността Рупите всяка седмица, за да се помолят на пророчицат. 20 години след смъртта на баба Ванга, нейният дух все още е жив. Много хора са убедени в нейната дарба не само да предсказва бъдещето, но и да лекува.


Днес хората се молят на гроба на Ванга. Пропочицата умира през 1996 г. на 85-годишна възраст. Отива си от този свят, оставяйки завета „Обичайте се, стремете се към добри мисли и дела, защото това е най-доброто лекарство за всички“*. Посетителите задължително палят свещи и в храма „Света Петка“. Църквата е изградена със средства на баба Ванга и с дарения на хората. Така с общи усилия църквата е изградена през 1994 г. Ванга сама разказва, че Света Петка й се присънила и й заръчала да дойде да живее в Рупите, където да изгради храм. Непосредствено до него се намира и гробът на Ванга. В църквата посетителите пишат желания – молба към пророчицата да чуе болката им и да им помогне да преодолеят трудностите. В дървени кутии се пускат листчета за здраве, за бебе и брак, за друг личен проблем.

Очакванията на хората за чудо от Ванга пък се подсилват и от харизмата на това място. Тук лъха от спокойствие и само лекият ветрец нарушава тишината. Слънчево е дори и през студените дни. Чуват се и тихите възгласи на хората, които са запленени от природата. Едни си шепнат за лечебните сили на Ванга, други си разказват за нейния живот, а някои просто сядат на беседките и се вглеждат в големи мраморен кръст, вграден високо в хълма. Местността е разположена във вътрешната част на изгасналия вулкан Кожух. Тук има много животински и растителни видове. Смята се, че мястото е с концентрация на космическа енергия. Има езеро с риби и костенурки, както и минерален извор, чиято вода е със 72 градуса горещина. Има и чешма, от която може да си напълните вода, да отпиете или да се измиете, защото се вярва, че водата е лечебна. Най-интересно за всички е да посетят къщата, в която е живяла Ванга. За жалост, достъпът до самите стаи е ограничен. Може само да преминете през коридорите, да се потопите в света на пророчица и да надникнете през огражденията. Всичко е останало непокътнато. Часовникът, снимките, постелята, креслото и други вещи, принадлежащи на пророчицата. Ще видите и стаята, в която тя е приемала хората, търсещи нейната помощ. Задължително се отбийте и до изложбената зала, в която ще откритиете подробности за нейния живот.

Рожденнотоimageй име е Вангелия, което от гръцки означава благовестител. Ванга, както я знаят всички, проплаква в Струмица (днешна Македония) през 1911 г. Майка й умира, докато тя е съвсем малка. Баща й я отглежда с помощта на съседите, а по-късно и с помощта на втората му съпруга. Животът на Ванга се променя завинаги на 14 г. „Един ветер ме задуха, една вихрушка ме завърте, напълниха се очите с песък и от писъко джамчетата на очите се повредиха“** След това Ванга осляпява, а четири години по-късно се появяват и първите й виденията. Самата тя споделя, че говори и с живите, и с мъртвите. Смята се, че първия път, когато Ванга разкрила силата си да предсказва бъдещето, бил, когато предрекла, че съпругът на съседката ще се завърне скоро. „Аз го виждам. Той сега се крие в едно дере и не е много далече от града“, рекла Ванга*** През годините пред дома на Ванга чакат тълпи от хора. Знаело се, че тя трябва да даде съгласието си, за да влезе човек при нея. Помагала е и на бедни, и на богати. Търсили са я много обикновени хора със своите болки, както и известни политици и общественици, та дори и Тодор Живов.


Когато стъпиш на Рупите и се вслушаш в гласа на Ванга, идващ от телевизора, се замисляш за свърхестественото. У едни се ражда по-силно вярата не просто във Ванга, но и в Бог. За други съмненията се подсилват – ако не си я видял преживе, как да вярваш в способностите й сега. Но за вярата Ванга е казвала „В Бога не вярвате, а искате да ви помага. Без вяра при мен да не идвате, защото не аз, Той ви помага!“***


*Цитатът е от “Ванга – съвети за живот и здраве”, авт: Кр.

**Цитатът е от интервю на проф. Никола Шипковенски с Ванга

***Използваните откъси са взети от сайта vanga.eu



Тагове:   ванга,   Рупите,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vilinews
Категория: Други
Прочетен: 315610
Постинги: 1358
Коментари: 72
Гласове: 56
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930