Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2016 09:02 - Изборите за президент в САЩ - винаги ден след първия понеделник на ноември
Автор: vilinews Категория: Новини   
Прочетен: 254 Коментари: 0 Гласове:
0



image
Изборите за президент в САЩ тази година са на 8 ноември. Свикваните на 4 години избори винаги са във вторника след първия понеделник на ноември, припомня БТА.   Партийните избори обаче преминават през сложна избирателна система, докато републиканците и демократите излъчат по един кандидат. Обикновено първичните избори приключват през юли с национални конференции (конгреси) на двете големи партии. Така беше и тази година.

Как работи избирателната система?

Гласуването, според общото избирателно право, протича в един тур във всичките 50 щата и във федералния окръг Колумбия (град Вашингтон, който не влиза в състава на никой щат).

Чрез пряко гласуване всеки щат определя група от членове на избирателната колегия (електори, избиратели), които изразяват подкрепа за определен кандидат.

Избирателна колегия

Избирателната колегия се състои от 538 души. Броят на членовете от всеки щат се определя въз основа на населението му.

На всеки щат се пада по един електор (избирател) на всеки от депутатите му в Камарата на представителите, както и по един за всеки от двамата сенатори на щата.

На този принцип Калифорния - най-гъсто населеният щат, има 55 електори, Тексас - 38, а Ню Йорк и Флорида - по 29. В другия край на спектъра, слабо населените Аляска, Делауер, Върмонт и Уайоминг имат само по трима електори, с колкото разполага и окръг Колумбия.

Членовете на избирателната колегия официално избират президента и вицепрезидента на 19 декември, което на практика е формалност.

Какво е необходимо за победата?

За да победи, кандидатът трябва да получи абсолютно мнозинство от 270 от 538-те гласа на електорите.

Във всички щати, с изключение на два, кандидатът, който спечели мнозинство от народния вот, получава подкрепата на всички електори на щата. Небраска и Мейн използват разделена система, при която двама електори се избират от народния вот (т.е. гласуването, каквото тече днис) в целия щат, а останалите - според народния вот във всеки конгресен район.

Системата "победителят взема всичко" в щатите, прави победата на трети кандидат изключително трудна, въпреки че такъв все пак може да окаже решаващо влияние в определени щати и следователно - върху резултата на национално ниво.

"Суинг" щати

Някои щати в исторически план подкрепят кандидата на демократите избори след избори, а други са също толкова предани на републиканците. Поради тази причина кандидатите насочват усилията си към десетина щата, които се колебаят в избора и често се оказват решаващи за крайния резултат.

Най-важните от тях са "зоните на битка" или "суинг щатите" с най-голям брой електори, като Флорида (29), Пенсилвания (20) и Охайо (18). 


Тагове:   САЩ,   президент,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vilinews
Категория: Други
Прочетен: 313442
Постинги: 1358
Коментари: 72
Гласове: 56
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930