Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2016 21:51 - ИЗВЪНРЕДНО! Обама и Тръмп се срещнаха!
Автор: vilinews Категория: Политика   
Прочетен: 272 Коментари: 0 Гласове:
-1




imageИзбраният за президент на САЩ Доналд Тръмп пристигна в столицата Вашингтон за среща с президента Барак Обама, предаде БТА, цитирайки АП.

Вчера демократът Обама съобщи, че е говорил по телефона с кандидата на републиканците, за да го поздрави с победата на президентските избори във вторник, и го е поканил в Белия дом днес. Тръмп пристигна с частния си самолет на летище "Рейгън" край Вашингтон след полет от Ню Йорк. Докато той разговаря с Обама в Овалния кабинет на Белия дом, съпругата му Мелания ще има частна среща с първата дама Мишел Обама. От Белия дом семейство Тръмп ще отидат в Конгреса на САЩ за отделни срещи с председателя на Камарата на представителите, републиканеца Пол Райън, и с лидера на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл.

Барак Обама заяви, че на срещата си в Белия дом той и новоизбраният американски президент Доналд Тръмп са имали "чудесен разговор" по широк кръг вътрешно- и външнополитически въпроси", предадоха АФП и АП. В Овалния кабинет на Белия дом настоящият и следващият президент обсъждаха предаването на властта почти час половина, посочва Ройтерс. Обама обеща да направи всичко по силите си за успеха на милиардера на поста, а Тръмп на свой ред каза, че няма търпение да работи с досегашния президент. Републиканецът съобщи, че двамата са обсъдили множество теми, че с нетърпение очаква да се среща с Обама "още много, много пъти" и ще разчита на съветите му в бъдеще.

"Основният ми приоритет в следващите два месеца е да се опитам да улесня един преход, който да гарантира успеха на нашия новоизбран президент", каза Обама. Той отбеляза, че е обнадежден от желанието на Тръмп да работи с неговия екип по проблемите, пред които е изправена страната, и подчерта колко важно за всички сега е единството.

Срещата на президента Барак Обама с новоизбрания му приемник Доналд Тръмп беше важна първа стъпка към гладко предаване на властта, съобщи Белия дом. "Президентът Обама е уверен след срещата, че новоизбраният президент е готов за ефективен и гладък преход", каза президентският говорител Джон Ърнест на брифинг, предаде Ройтерс. Тръмп и Обама не разрешиха различията си, допълни Ърнест, но след поетия от тях ангажимент за ефективен преход, "срещата не беше толкова мъчителна, колкото някои очакваха", допълни говорителят.

Ърнест не изключи възможността от още разговори между Обама и Тръмп в бъдеще. Той информира, че двамата са обсъждали въпроси, свързани със състава на бъдещата администрация. Те говорили също за предстоящото пътуване през следващата седмица на Обама в Германия, Перу и Гърция. Джон Ърнест заяви, че президентът Барак Обама вярва в правото на американците да протестират мирно срещу избирането на Доналд Тръмп, но иска да отправи към тях следното послание: "Ние сме американци и патриоти, преди да сме демократи и републиканци. За нас е важно да не забравяме никога, че преди всичко сме американци и патриоти."

Междувременно стана ясно, че Тръмп е поканил премиерката на Великобритания Тереза Мей да го посети колкото може по-скоро в техния първи телефонен разговор след победата на републиканеца. Това съобщи днес кабинетът на британската премиерка, цитиран от Ройтерс. Мей и Тръмп са се съгласили, че отношенията между САЩ и Великобритания са "много важни и много специални и че надграждането им ще бъде приоритет и за двамата", се казва в съобщението.

"Новоизбраният президент Тръмп подчерта своите близки и лични връзки и топлите си чувства към Обединеното кралство. Той каза, че е уверен, че специалните отношения (на двете страни) ще стават все по-добри." От своя страна Мей е изразила надежда за увеличаване на двустранната търговия и инвестициите със САЩ особено след като Великобритания излиза от Европейския съюз.



Тагове:   Обама,   белия дом,   Тръмп,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vilinews
Категория: Други
Прочетен: 315500
Постинги: 1358
Коментари: 72
Гласове: 56
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930