Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2016 12:38 - Какви са правомощията на президента?
Автор: vilinews Категория: Политика   
Прочетен: 226 Коментари: 0 Гласове:
0



С напредването на времето за избор на президент все повече се заговаряме за това какъв държавен глава искаме да видим начело на страната. Оказва се обаче, че много хора не знаят какви са задълженията на президента. Едни си мислят, че от него зависи вдигането на доходите, други смятат, че той може да се пребори с бежанската криза. Според Конституцията на България обаче президентът има представителна функция. Представяме ви накратко правомощията на държавния глава.

Според чл. 92 от Конституцията държавният глава олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения.

Президентът отговаря за насрочването на избори за Народно събрание и органи на местно самоуправление и определя датата за произвеждане на национален референдум. След консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство. Негова е отговорността и засъставянето на служебно правителство.

В правомощията на държавния глава е и сключването на международни договори. 

Обнародването на приетите от Народното събрание закони или налагането на вето също се извършва от президента.

Назначава и освобождава от длъжност определените от закона държавни служители. Например президентът назначава главния прокурор по предложение на Висшия съдебен съвет. По предложения на Министерския съвет той назначава и шефовете на службите, включително и главния секретар на МВР. Сред тях председателя на Държавна агенция ”Национална сигурност” (ДАНС), директора на Националната разузнавателна служба, началника на Националната служба за охрана. Чл. 100. т. 1 гласи, че президентът е върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България. Той има правомощията на назначава и освобождавависшия команден състав на Въоръжените сили

Още от правомощията на президента са свързани с:

- даването и възстановяването на българско гражданство или лишаването от такова

- упражнява право на помилване

- свикването на Консултативния съвет за национална сигурност



Тагове:   избори,   президент,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vilinews
Категория: Други
Прочетен: 313148
Постинги: 1358
Коментари: 72
Гласове: 56
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930