Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2016 16:59 - Вотът ще скочи с 250 000 лв. заради изборните промени
Автор: vilinews Категория: Политика   
Прочетен: 288 Коментари: 0 Гласове:
0




image
С малко под 250 000 лв. ще се оскъпят предстоящите президентски избори, заради една от промените в Изборния кодекс, приети вчера от Народното събрание, които се очаква утре да бъдат обнародвани. Това съобщи председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева на редовния брифинг на комисията днес.

Оскъпяването е заради първата от общо трите промени, свързани с новата технология на отчитане на резултатите, по-точно с нейната методология. "Промяната рефлектира върху програмния продукт - компютърната обработка на резултатите от СИК и РИК, съответно и обработката им в ЦИК", обясни Алексиева. По думите й именно тази промяна в софтуера ще оскъпи обработката. Фирмата-изпълнител вече е дала писмено потвърждение, че ще се справи в срок и изменението ще бъде приведено в действие, увери председателят на ЦИК. Парламентът вчера прие гласовете от спорното квадратче "Не подкрепям никого" в бюлетината да се броят при отчитане на крайния резултат само на мажоритарни избори, т.е. при вота за президент и за кмет.

Втората промяна в Изборния кодекс е свързана с отпадане на ограниченията за образуване на максимум 35 секции в държави - членки на ЕС. Алексиева каза, че ЦИК разполага с пълната база данни за подадени заявления за гласуване и Комисията е готова да промени броя на СИК в съответната страна, както и да проведе обучение на членовете на комисията.

Третата промяна е свързана с броя на секциите и състава на секционните избирателни комисии в случаите, в които на територията на някои общини, райони и кметства се провеждат заедно с президентските и частични местни избори. Това са район "Младост" в София, кметство Грохотно и кметство Друмево. Алексиева посочи, че ще предложи на ЦИК да обсъди до утре и да излезе с указание за квотното разпределение на допълнителните членове на СИК, след което ЦИК да изпрати писма до районните избирателни комисии, кметовете и политическите сили за допълване на тези състави до неделя. Във вторник, сряда, четвъртък тези състави на СИК ще могат да бъдат обучени от РИК.

"Очаквам разбиране от областните управители и кметовете на общини за това, че е необходимо да се осигурят подходящи помещения и съответните условия, за да могат след края на изборния ден ОИК и РИК бързо ефективно, законосъобразно, правилно и прозрачно да отчетат изборните резултати", заяви председателят на ЦИК. Тя изрази надежда изборите за президент и национален референдум да протекат в спокойна атмосфера.

Говорителят Александър Андреев информира за решенията, които Комисията е взела. От 7 неправителствени организации, подали заявления за регистрация като наблюдатели, 4 са регистрирани. 263-ма са регистрираните наблюдатели, социологическите агенции са 4 с 1265-ма анкетьори.

Членовете на ЦИК демонстрираха отново начина на гласуване, като подчертаха, че бюлетината се откъсва от кочана пред самия избирател. Тя трябва да е празна. Важно е още, че член на СИК сгъва бюлетината според указанията пред избирателя, така че да останат квадратчетата за двата печата (единият преди, а другият след гласуването) и триъгълникът в долния десен ъгъл с номера, който след гласуването се откъсва. Бюлетините за националния референдум са по-малки, не се сгъват и се слагат в плик. Въпросите в тях са три, но бюлетината е валидна, когато отговор е даден дори само на един от въпросите.

Тази година от ЦИК са изпратили лични писма чрез "Български пощи" ЕАД до общо 88 350 души, навършили 18 години, на които предстои да гласуват за първи път на тези избори. В тях от Комисията напомнят за правото да упражнят своя вот.



Тагове:   избори,   кодекс,   промени,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vilinews
Категория: Други
Прочетен: 313222
Постинги: 1358
Коментари: 72
Гласове: 56
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930