Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2016 17:46 - Приеха бюджет 2017
Автор: vilinews Категория: Новини   
Прочетен: 590 Коментари: 0 Гласове:
0



Парламентът прие окончателно на второ четене бюджета за 2017 г.

Народното събрание реши от догодина минималната работна заплата да бъде увеличена на 460 лева.

По 37 лева месечна добавка за деца ще получават домакинствата, чийто доход на член от семейството не превишава 400 лева. Това записаха депутатите в бюджета за следващата година. Семействата с две и три деца ще получават съответно по 85 и 130 лева. Месечната помощ за отглеждането на дете с увреждания между 50 и 70 на сто ще бъде 350 лева, а с увеличаване на степента на увреждането, държавната подкрепа също ще се увеличава, обясни Галя Захариева от ГЕРБ. Подкрепата за тези деца с най-висок процент е 930 лева, 490 е по малката, тоест има надграждане в най тежките и в най сериозните случаи, в които има нужда от подкрепа, заяви тя.

Според Драгомир Стойнев от БСП "Лява България, трябва разходите за лечение на децата също да са включени в помощите, отпускани от държавата. Този подход, който ние предлагаме е много по-справедлив, защото тук се включваха и разходите за рехабилитация и за балнеолечение. Сега вие им казвате, ето ви 350 лева, оправяйте се, каза социалистът.

По-рано депутатите записаха, че от догодина ще може да бъде изтеглен нов дълг, но само от вътрешния пазар до милиард и двеста милиона лева. Също така народните представители решиха да запазят партийните субсидии на настоящото си ниво.

Мартин Димитров от реформаторите обаче поиска горна граница. Какво става, ако една партия получи примерно три милиона гласа. Това е възможно, теоретично и може би някой ден ще се случи. Това означава ли, че тя ще получи 33 милиона лева на година субсидия и това необходимо ли е, попита той.

Преди това пленарната зала отхвърли увеличаването на субсидиите за Министерството на културата, предвидени за изграждането на паметник на жертвите на тоталитарния режим на остров Персин. Янаки Стоилов от "БСП лява България" обясни, че това би станало опасен прецедент.

Периодично към законопроектите за бюджетите различни политически формации ще предлагат мемориални знаци за жертви, които са дадени в различни политически периоди.

С над 2 милиарда лева общо ще разполагат МВР и Министерството на отбраната. Именно отбраната, образованието и здравеопазването бяха изведени като приоритети в бюджета. С близо 450 милиона лева ще разполага Министерството на здравеопазването догодина, решиха депутатите. Въпреки това част от социалните и здравни работници ще останат без увеличение на заплатите, заяви Марияна Тодорова от АБВ, цитирана от БНР. Тези 8 500 социални работници са обречени почти на мизерия и трудно могат да изпълняват задълженията си. Няма да останат работници в тази система и тя ще бъде обезкървена, посочи Тодорова.

Междувременно от Селскостопанската академия изпратиха протестна декларация срещу обсъжданията в ресорната комисия на парламента на бюджета за 2017 г.

Според учените орязването на поисканите допълнително 8 млн. лв. за академията обрича земеделската наука на колапс и застрашава съществуването на едно от най-старите научни заведения в България.

От академията припомнят, че от близо 2 хиляди работещи там повече от 60% са с доходи около минималната работна заплата - в това число експерти и учени с висше образование.

Парламентът не отрази допълнителните средства за Българската академия на науките и Софийския университет "Свети Климент Охридски" в рамката на държавния бюджет за 2017 г. Преди това депутатите гласуваха на второ четене допълнителни 10 млн. лева за БАН и 500 хиляди лева за СУ в бюджета на Министерството на образованието. След като отхвърли съответната промяна в бюджетната рамка, парламентът прегласува и предвидените трансфери за БАН и за държавните висши училища в бюджета на просветното министерство. Така БАН и СУ няма да получат допълнителните средства за 2017 г., които им бяха отпуснати по-рано. В знак на протест депутатите от "БСП лява България" напуснаха залата.




Гласувай:
0



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vilinews
Категория: Други
Прочетен: 313423
Постинги: 1358
Коментари: 72
Гласове: 56
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930