Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2016 09:59 - В кои градове започнаха нормално изборния ден
Автор: vilinews Категория: Новини   
Прочетен: 249 Коментари: 0 Гласове:
0



Без сигнали за сериозни нарушения в деня за размисъл започва втория тур наизборите в Стара Загора, съобщи председателят на РИК Теодора Крумова. В сравнение с гласуването на първия тур на президентските избори през 2011 г., миналата неделя гласуващите са били със седем процента повече, но това се обяснява с така нареченото "задължително" гласуване, казват още от РИК.

Според председателя на Районната избирателна комисия в Пазарджик, Йордан Кожухаров, днес няма да има проблеми при приема и обработката на изборните протоколи. 

Препоръката на секционните избирателни комисии към избирателите е: Да идват през целия ден. Да нямат нагласа към обяд, или след 5 часа. 

Затрудненията за Секционните избирателни комисии при попълването на протоколите и отчитането на резултатите на първия тур на изборите е било най-вече заради референдума, обясни председателят на Районната избирателна комисия в Ловеч Валентина Недялкова: "На втория тур работата е значително по-малко. Секционните избирателни комисии ще бъдат улеснени". 

Недялкова допълни, че преди балотажа в Ловешка област са сменени над 30 членове на секционни избирателни комисии.

"Това са хора, които не са преминали обучение. Няма механизъм, по който да следим колко добре се справят с материята. Остава въпросът, ще има ли и днес опашки пред някои от секциите. Това зависи от броя на избирателите и от самите секционни избирателни комисии", обясни тя. 

Над 3800 смени в съставите на секционните избирателни комисии бяха извършени преди и по време на първия тур на президентските избори в област Благоевград,което беше своеобразен рекорд. Корекциите продължиха да се правят и в дните преди балотажа, като до късните часове снощи те бяха над 350. Бюлетините за втория тур бяха доставени в най-отдалечените общини. С оглед очакваната оспорвана битка на втория тур, председателят на Районната избирателна комисия в Благоевград Мартин Бусаров прогнозира покачване на избирателната активност на нива 62-65 процента. 

В област Бургас изборният ден започна нормално. 370 160 са жителите, които имат право на глас. При много висока, близо 60 на сто, избирателна активност премина първият тур на президентските избори в Бургаска област. И днес на балотажа се очаква хората да излязат да гласуват. Два сигнала за нарушение в Бургаската община Руен бяха единствените нередности, отчетени миналата седмица

Изборният ден в Русенска област започна нормално, съобщи председателят на РИК Мирослава Маркова. Общо се гласува в 337 секции, от които 218 са в община Русе. Има 20 секции, в които се гласува машинно – 16 в Русе и по една в Бяла и във Ветово. Подвижните урни са четири – две в Русе, по една в Бяла и Иваново. За разлика от първия тур на изборите, сега опашки пред секциите няма. Гласуването става по-бързо, тъй като се прави само един избор, и то между двама кандидати.

С 318 имена намаляха избирателните списъци в Пловдив за балотажа, след като преди седмица бяха актуализирани. В дните между двата тура на президентските избори към пълнолетните се прибавиха още 56 младежи. Групата на столетниците остана непоклатима- трима души. 307 041 избиратели в 16 РИК- Пловдив град могат да гласуват в 478 секции, 14 от тях в болници, старчески дом, затвора и следствието. 

Изборният ден за президент на България във Варна започна. 410 000 души във Варненска област, от които 298 770 жители на морската столица, имат право на глас на балотажа за президентския вот. Разкритите секции са 637, в община Варна броят им е 401. 

И в днешното гласуване в бюлетината ще фигурира квадратчето „Не подкпеям никого“. 214 094 души се възползваха от тази опция миналата неделя. 

В анкета на БНР софиянци казаха, че одобряват, че то съществува, но не биха го използвали на втория тур на изборите. 


Тагове:   избори,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vilinews
Категория: Други
Прочетен: 315498
Постинги: 1358
Коментари: 72
Гласове: 56
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930