Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2016 08:33 - Франция си спомня една година след терора в "Батаклан"
Автор: vilinews Категория: Новини   
Прочетен: 323 Коментари: 0 Гласове:
0





imageПариж и цяла Франция си спомнят днес за жертвите на атентатите, извършени във френската столица преди една година и отнели живота на 130 души, предаде БТА, цитирайки Франс прес.

В столицата ще бъдат организирани няколко възпоменателни церемонии в близост до седемте места, поразени преди година от атентаторите. В близост до Стад дьо Франс, заведенията "Карийон", "Бон биер", "Контоар Волтер", "Пти Камбодж", "Бел екип" и концертната зала Батаклан ще бъдат открити паметни плочи. Там ще се съберат политици, представители на властите, близки на убитите, оцелели от нападенията, парижани и туристи. В проявите ще се включат френският президент Франсоа Оланд и кметът на Париж Ан Идалго.

Възпоменателните церемонии ще започнат в 9 ч. Първата ще е пред Стад дьо Франс. Там трима джихадисти на 13 ноември вечерта преди година убиха един човек, като задействаха колани с експлозиви. Това стана докато на стадиона имаше многохилядна публика, гледаща мач. Ще последват възпоминания край шестте заведения, нападнати от друга група джихадисти на 13 ноември миналата година. В тези нападения загинаха 39 души, посетители или членове на персонала на атакуваните заведения. Последната възпоменателна церемония ще бъде пред концертната зала Батаклан, където на 13 ноември преди година трима джихадисти с автомати и пояси с експлозиви нахлуха по време на концерт на американската рокбанда Ийгъл ъв дет метъл и избиха 90 души, а после държаха много други хора няколко часа за заложници. В церемонията при Батаклан, която ще започне в 12,30 ч. местно време освен оцелели и близки на убитите ще присъстват и членовете на Ийгъл ъв дет метъл. След края на тази церемония пред сградата на кметството на 11-и парижки район, в който се намират част от обектите, превърнали се преди година в мишена на терористите, ще бъдат пуснати балони в небето, символизиращи душите на убитите. Проявата е по инициатива на асоциация "Живот за Париж". Вечерта друга асоциация "Винаги Париж" организира пускане на светещи фенери в небето на столицата. В катедралата Нотр Дам пък архиепископът на Париж кардинал Андре Вен-Троа ще отслужи привечер специална меса в памет на убитите.

Освен тези официални прояви се очаква да има и много частни възпоминания. Инициатива в социалните мрежи призовава жителите на Париж да поставят привечер по една запалена свещ на прозорците си в памет на загиналите.

Година след атентатите Франция живее в режим на извънредно положение, със затегнати законите за борба с тероризма, а мерките за сигурност са завишени. Разследването на координираните атаки, извършени от три групи отряди от по трима души, показа, че в тях са участвали петима френски граждани /Ибрахим Абдеслам, Исмаел Омар Мостефаи, Сами Амимур, Фуед Мохамед Агад и Билал Хадфи/, които са се радикализирали. Някои от тях са били в Сирия и са били в полезрението на специалните сили, други са били осъждани за различни дребни престъпления в миналото. Сред нападателите е имало и двама белгийско-марокански граждани /Абделхамид Абауд и Шакиб Акру/, които са пребивавали в Сирия, както и двама иракски граждани /идентифицирани като Укашах ал Ираки и Али Ал Ираки/, притежатели на фалшиви сирийски документи за самоличност, влели се в потока от бежанци, преминали през гръцките егейски острови, континентална Гърция, Балканския миграционен път и озовали се в Западна Европа. Всичките нападатели, извършили атаките в Париж, загинаха още на 13 ноември или бяха ликвидирани при специална операция пет дни по-късно в Сен Дени северно от Париж. Оцеля единствено Салах Абдеслам, французин и брат на един от атентаторите, за когото разследващите предполагат, че е бил или атентатор, отказал се от мисията си, или фигура с ключова логистична роля. Той беше заловен едва през март в Брюксел след четиримесечно бягство и предаден на френските власти в края на април. Оттогава той е разпитван четири пъти от съдия, но така не проговори за ролята си в атентатите.

Почти половин година след нападенията в Париж, в края на март в Брюксел бяха извършени координирани атентати на летище Завентем и на метростанция Маблеек. Разследването на тези нападения показа, че атентаторите и съучастниците им имат нещо общо и с хората, извършили атентатите в Париж. Всичко това извади на яве сложна плетеница от връзки между радикализирани лица във Франция и Белгия, свързани с хора от ИД в Сирия и Ирак. За Абделхамид Абауд, смятан от разследващите за основен координатор на парижките нападения, се появиха информации, че е заемал отговорен пост в звеното от чужди терористи на ИД и че е успявал да се движи необезпокояван из Европа, въпреки че е бил смятан за подозрителен.

Въпреки затегнатите мерки за сигурност във Франция в годината след парижките атаки в страната бяха извършени още няколко атентата.

На 13 юни в Манянвил край Париж радикализиран мъж, врекъл се във вярност на ИД, уби полицай и неговата приятелка в жилището им и държа тригодишното им дете в плен в продължение на няколко. Той беше ликвидиран при щурм на специалните сили.

Вечерта на 14 юли тунизиец, пребиваващ в Ница, вряза камион в множество празнуващо на крайбрежната градска улица френския национален празник. Загинаха 84 души. 36 часа по-късно ИД пое отговорност за нападението.

На 26 юли в края на сутрешната меса в църквата в Сент-Етиен-дю-Рувре близо до Руан двама радикализирани 19-годишни нападнаха 86-годишния свещеник Жак Амел и му прерязаха гърлото. Те раниха тежко молеща се в църквата жена и държаха монахини и посетители на църквата няколко часа за заложници. Накрая бяха ликвидирани при операция на специалните сили. ИД също пое отговорност за нападението.



Тагове:   париж,   Франция,   терор,   спомня,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vilinews
Категория: Други
Прочетен: 310080
Постинги: 1358
Коментари: 72
Гласове: 56
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031