Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2016 13:29 - Отмениха бедственото положение в Община Банско
Автор: vilinews Категория: Новини   
Прочетен: 221 Коментари: 0 Гласове:
0



Общината в Банско отмени бедственото положение в града. То беше обявено след преливането на реки, което доведе да разрушаване на мостове и ски пътя.   Обилните валежи, причинили тежката обстановка в Банско, спряха, нивото на река Глазне спадна значително и обстановката постепенно се успокоява и нормализира, каза кметът на Банско Георги Икономов пред БТА.

По думите му местните хора вече са по-спокойни.

"Хората и вчера не бяха много неспокойни, но аз използвах случая да ги предупредя, защото предния път, когато се случи това нещо, населението не беше предупредено, не взе мерки и затова се наводниха много къщи и мазета. Затова вчера предупредих хората предварително, защото ако излезеше реката от коритото си, щеше да направи много поразии. Реката беше много по-силна отколкото преди 6 години“, каза кметът Георги Икономов пред "Фокус". 

Бедственото положение в Банско беше обявено вчера на обяд след пораженията, нанесени от придошлите и излезли от коритата си реки Бъндеришка, Глазне и Демянишка на територията на Националния парк "Пирин" - разрушен скипът в района на ски зона "Банско", две наводнени заведения за обществено хранене, разрушени два моста. 

Нощта е преминала спокойно след като дъждът е спрял късно снощи.

"Реката се е успокои и започнала да се избистря, в планината заваля сняг", каза кметът. 

Тежка техника и днес доукрепва дигите и насипите в критичните участъци. 

Георги Икономов припомни, че за овладяване на ситуацията и предотвратяване на нови поражения вчера са били мобилизирани и работили много хора и техника на общински структури, Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", горските стопанства, Националния парк "Пирин" и други ведомства в региона, както и строителни фирми със свои машини и екипи. 

"Щетите, за радост, не са големи", коментира Икономов. 

По думите най-тежки са щетите на ски пътя.

"Една трета от пътя в ски зоната над града буквално бе превърната в речно корито и трасето трябва да се възстанови в кратки срокове, защото ски сезонът чука а вратата. След падането на нивото на реката в най-бързи срокове ще започне и възстановяването на двата разрушени моста, от които единият е разрушен напълно, а другият - частично", каза Икономов. 

Предстои и възстановяване на двата срутени от водата моста. Щетите ще са за сметка на общината. 

Почистването на реката ще продължи със седмици, а щетите се изчисляват, но със сигурност става въпрос за десетки хиляди. 

Според кмета трябва да се вземат допълнителни мерки за укрепване на речното корито, като се продължи изграждането на стената, която огражда Глазне в градската част, и извън Банско до м. Пещерите. 

Като се "хванат" там водите, по думите му, вече няма да има опасност за града. Затова има готови проекти, за които се търси финансиране - и по европейските оперативни програми, и целево, обясни Икономов.

Вчера обилните валежи, придружени със силни ветрове, засегнаха най-силно областите - Благоевград, Смолян и Кърджали. Над 30 екипа на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" работиха там през изминалото денонощие. 
Няма пострадали хора, не се е наложила евакуация, съобщиха от МВР.

Според прогнозите днес лошото време се пренасочва към Източната част на страната. 
image


Тагове:   банско,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vilinews
Категория: Други
Прочетен: 315518
Постинги: 1358
Коментари: 72
Гласове: 56
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930