Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2016 22:23 - България и още 8 страни от НАТО "свериха часовниците"
Автор: vilinews Категория: Новини   
Прочетен: 378 Коментари: 0 Гласове:
-1



image
Представители на девет страни от НАТО, сред които и България, "свериха часовниците си" на среща в Букурещ. Основна тема бе състоянието на източния фланг.   Министри и ръководители на делегации от България, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Чехия и Естония направиха днес на среща в Букурещ преглед на изпълнението на решенията от срещата на върха на НАТО във Варшава, съобщава агенция ТАСС, цитирана от БТА. 

Срещата бе организирана по инициатива на Румъния и Полша. В нея участва и заместник-генералният секретар на НАТО Роуз Готемьолер.

На пресконференция след срещата министърът на външните работи на Румъния Лазар Команеску посочи, че изпълнението на решенията от срещата на високо равнище в областта на мерките за възпиране и отбрана се движи в правилна посока.

Команеску подчерта необходимостта от "внимателно проследяване на развоя на ситуацията със сигурността в източния фланг от Балтийско до Черно море". 

Полският външен министър Витолд Вашчиковски заяви, че една от обсъжданите теми е била Русия, особено в контекста на конфликта в Украйна.

"Тъй като Минските споразумения не се изпълняват, ние одобрихме нови санкции срещу Руската федерация, но каналите за диалог с нея остават отворени с цел мирно решение на конфликта", отбеляза Вашчиковски.

Участниците в срещата обсъдиха възможните последици от резултатите от изборите в САЩ за трансатлантическото сътрудничество. Команеску изрази увереност, че американският народ "ще направи правилния избор" и "трансатлантическите отношения ще станат по-силни, защото нямат алтернатива". 

"Ние ще работим с този, когото избере американският народ", каза Вашчиковски, като отказа да назове предпочитан кандидат, тъй като "предизборната реторика по правило се различава от действията на президента след изборите". 

Участниците в срещата бяха приети от президента на Румъния Клаус Йоханис, който подчерта, че тя се е състояла в "сложен контекст от гледна точка на сигурността, който продължава да бъде белязан от липсата на напредък в решаването на огнищата на криза, но и на нови напрежения".

Йоханис се срещна и със заместник-генералния секретар на НАТО Роуз Готемьолер, допълва Аджерпрес. В разговора им бе отделено внимание на теми, свързани с подсилването на постовете за възпиране и отбрана на НАТО по източния фланг, най-вече тези в Румъния, съобщава Аджерпрес. 


Тагове:   България,   НАТО,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vilinews
Категория: Други
Прочетен: 313217
Постинги: 1358
Коментари: 72
Гласове: 56
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930