Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2016 11:40 - Какво трябва да знаем преди изборите в неделя?
Автор: vilinews Категория: Новини   
Прочетен: 206 Коментари: 0 Гласове:
0




imageВ неделя България ще избере своя пети президент. Тази година броят на кандидатите е рекорден – 23. За сравнение на президентския вот през 2011 г. бяха 18. Изборният ден на 6 ноември ще започне в 7 ч. и ще приключи в 20 ч. Ако след този час пред секциите все още има хора, секретарят и председателят на секционните избирателни комисии имат право да ги допуснат до „тъмната стаичка“ да гласуват, но не по-късно от 21 ч. В деня за размисъл са забранени агитациите под каквато и да е форма, както и разпространението на агитационни материали. 


БЮЛЕТИНАТА

Тази неделя ще имаме избори 2 в 1. Освен за президент, ще гласуваме и за рефередума. Така бюлетините стават две. В столичния район „Младост“, където ще има частнични избори за кмет, изборните листчета ще бъдат дори 3. Гласува се със знак Х или V със син химикал. Освен имената на кандидат-президентите, в бюлетината ще има квадратче, срещу което ще пише „Не подкрепям никого“. Така се дава възможност на гражданите да изразят по-свободната си воля и да не гласуват за нито един от кандидатите, ако те не изразяват неговите очаквания. След многобройни обсъждания малко преди изборите парламентът взе решение гласовете, дадени за „Не подкрепям никого“, да бъдат реални. Така те ще се слеят с всички останали гласове и влияят при избора на президент.

Бюлетината се сгъва по следния начин-първо на две, така че горният край да опира в чертата под последната кандидатска листа, без да се закрива номерът на бюлетината в долния десен ъгъл и перфорацията над него, които остават видими. После се сгъва още веднъж по същия начин, като номерът на бюлетината в долния десен ъгъл остане видим, а положеният печат остава от външната страна на бюлетината. 

ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ИЗБОРИ

Всички граждани трябва да имат предвид, че изборите са задължителни. В случай, че сега не отидете да гласувате и пропуснете избора за президент отново след 5 години, вие ще бъде изключени от избирателните списъци. За ново вписване ще трябва да подаде писма молба до съответната община.

РЕФЕРЕНДУМ


В бюлетината за референдума срещу всеки от въпросите ще има две обции ДА и НЕ. Трите въпроса за националното допитване са:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

За да бъде валиден референдумът, на него трябва да са гласували толкова хора, колкото на последните парламентарни избори (3 500 585). Положителен отговор, т.е. с „ДА“, да са гласували 50% + 1 от тях.

ЧУЖБИНА

Българите по света също ще могат да гласуват на президентските избори и на референдума. Ще бъдат разкрити общо 307 избирателни секции зад граница в 71 държави.

РЕЗУЛТАТИ


Според Изборния кодекс Централната избирателна комисия (ЦИК) обявява резултатите от след тяхното определяне, но не по-късно от 48 часа от обявяване на изборния ден за приключен. Президентът е избран, ако за един от кандидатите е събрал 50%+1 глас.

Когато никой от кандидатите не е избран, Централната избирателна комисия определя първите двама кандидати по листи, получили най-много действителни гласове. В седемдневен срок се провежда балотажът. Избран е кандидатът, получил повече гласове.



Тагове:   избори,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vilinews
Категория: Други
Прочетен: 313496
Постинги: 1358
Коментари: 72
Гласове: 56
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930