Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2016 16:42 - Съдят прокурор, приситкал свидетел да натопи Светлозар Костов
Автор: vilinews Категория: Новини   
Прочетен: 219 Коментари: 0 Гласове:
0



Отстраненият от длъжност окръжен прокурор от Плевен Димитър Захариев отива на съд, съобщиха от държавното обвинение, цитирани от Правен свят.

Специализираното звено "Антикорупция" е внесло в Софийския градски съд (СГС) обвинителния акт срещу Захариев, който в средата на м.г. беше обвинен, че е оказал натиск върху основния свидетел по делото "Октопод", за да бъде дискредитиран наблюдаващият прокурор, а подсъдимият Алексей Петров да бъде оправдан. В разследването било установено, че Захариев е имал контакти с Алексей Петров.

Според обвинението, през април и май 2015 г. Захариев е принуждавал основния свидетел Георги Цветанов да набеди наблюдаващия прокурор Светлозар Костов в извършване на престъпление, както и да лъжесвидетелства в процеса. Захариев е искал Цветанов да подаде сигнал срещу Светлозар Костов за това, че му е оказвал натиск какви показания да дава по делото.

Принудата е била извършена чрез заплахи, че срещу свидетеля ще бъдат образувани наказателни дела и ще му бъдат повдигнати обвинения. Цветанов обаче не се поддал и не изпълнил исканията на прокурор Захариев. От прокуратурата припомнят, че Георги Цветанов загина на 12 ноември 2015 г. в автомобилна катастрофа, без да посочват дали смъртта му има връзка с неизпълнените искания.

Целта на Захариев била чрез дискредитиране на Костов да получи кариерно развитие, като заеме поста му на шеф на Специализираната прокуратура. Към днешна дата обаче Костов не само не е шеф на прокуратурата, но преди седмица беше дисциплинарно уволнен от съдебната система.

От прокуратурата посочват, че Захариев имал интерес и към поста на Иво Радев, който тогава беше обвинен и отстранен като окръжен прокурор на Плевен. През юни СГС оправда на първа инстанция Радев по обвинението, че е склонявал подчинената му прокурорка Снежана Георгиева да не изпълни свое задължение.

Срещу Захариев са повдигнати още две обвинения - за това, че държал два пистолета и боеприпаси в багажника на колата си и за това, че по време на срещите си с Георги Цветанов, използвал преносим заглушител за блокиране на сигнала от мобилните оператори.
imageСветослав Костов


Тагове:   темида,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vilinews
Категория: Други
Прочетен: 313357
Постинги: 1358
Коментари: 72
Гласове: 56
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930