Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2016 11:53 - Странджанския манов мед - скоро с логото на ЕС
Автор: vilinews Категория: Бизнес   
Прочетен: 815 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 Цената на мановия мед тази година се запазва като миналогодишната - 7-8 лева на едро и 15-16 лева на дребно. Това каза Манол Тодоров председателят на пчеларското сдружение “Странджански манов мед”.

Не сме доволни от реколтата тази година. Икзлючително неблагоприятни бяха климатичните условия заради големите засушавания, посочи той.

По думите му като компенсации пчеларите очакват да получат по 10-11 лева за пчелно семейство. Това ще стане до дни.

През последните години България изнася манов мед за Германия, Австрия и Полша. Очаква се обаче пазарът да се разшири, тъй като на 10 ноември приключва процедурата по регистрацията на странджанския манов мед като защитено наименование за произход - а това означава, че ще се сдобие с логото на ЕС. Това ще осигури още по-добри пазари за продукта, а фермите ще имат по-големи възможности да бъдат подпомагани за извършените разходи.

Европейският съюз предлага три вида закрила на селскостопански и хранителни продукти – защитени наименования за произход, географски указания и храни с традиционно-специфичен характер. Общото между тях е, че защитените продукти носят логото на ЕС, което означава, че са с по-специални качества, а съответно и по-скъпи.

1200 нови пчелни семейства се очаква да бъдат отглеждани в Странджа. Тук ще дойдат хиляди пчелари. Средно 10-12 хиляди тона мед се произвеждат годишно в България, а в Странджа ще се произвежда една десета от меда в България, каза Манол Тодоров.

Мановият мед от този регион е екологично чист, защото се произвежда в регион, в който не се използват химикали, а освен това съдържа минерали в големи количества. Основните количества манов мед в България се произвеждат в Странджа планина благодарение на климатичните особености и природни дадености (въздух, почва и вода).

Това се дължи на листните въшки, които се явяват продуценти на маната и на дъбовия жълъд, поясни председателят на сдружението.

Поради тази причина странджанският манов мед е един от най-качествения в света. Има тъмен до черен цвят и специфичен аромат. Изключително богат на минерални вещества и витамини.Той е много полезен при простудни заболявания, заболявания на горните дихателни пътища, бъбреците и пикочния мехур. Действа успокояващо на нервната система. Противоанемично средство. Понижава кръвното налягане, стимулира кръвообращението в коронарните съдове и проявява укрепващ ефект върху сърдечния мускул.

Мановият мед съдържа огромно количество антиоксиданти, имащи противотуморно действие. Предполага се, че при употреба на манов мед в кръвта на човека се повишава хемоглобинът. Изключително богат е на минерални вещества.



Тагове:   мед,   Странджа,


Гласувай:
5



1. letopisec - Брей, тая ножица от 100 % печалба за ...
04.11.2016 13:18
Брей, тая ножица от 100 % печалба за търговците кой я измисли...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vilinews
Категория: Други
Прочетен: 313148
Постинги: 1358
Коментари: 72
Гласове: 56
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930